Dobro došli na službenu web stranicu župe Posuški Gradac

Trostruko slavlje u Posuškom Gracu: Blagdan svetog Franje, 120 godina izgradnje crkve i zlatna misa fra Veselka Grubišića

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 1a

4. listopada župa Posuški Gradac obilježava sv. Franju Asiškog, zaštitnika župe. Svečanom svetom misom u 11 sati župa je ove godine obilježila 120. obljetnicu župne crkve, ali i Zlatnu misu fra Veselka Grubišića, ali i 50 godina misništva još jednog župljanina, fra Ante Penave.

 

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zlatomisnik fra Veselko Grubišić, župni vikar Franjevačkog samostana i crkve Pohođenja Marijina u Rožatu iz Župe Dubrovačke.

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 3

Na početku svete mise fra Petar Drmić je pozdravio sve župljane, hodočasnike, goste prvi put kao župnik ove župe, budući da je na župi u Gracu na službi tek mjesec dana. „Pozdravljam sve vas koji ste došli podijeliti radost slavlja zaštitnika župe, našega svetoga Franju Asiškoga. Posebno mi je drago što je ovogodišnje slavlje čak trostruko. Prvo: slavimo zaštitnika naše župa. Drugo: slavimo i obilježavamo 120. godišnjicu izgradnje naše župne crkve. Treće: slavimo i 50 godina misništva fra Veselka Grubišića koji je rodom iz Lipovica. Također je s nama i fra Ante Penava koji također ove godine obilježava 50 godina misništva. Fra Ante je također redovnik porijeklom iz naše župe, iz Batina, jer u vrijeme kada je on rođen, cijeli Batin je bio dio župe Posuški Gradac“, istaknuo je fra Petar Drmić, župnik na Posuškom Gracu.

Fra Veselko Grubišić je otpočeo sveto misno slavlje kazavši da se radujemo i trebamo se radovati što možemo slaviti svetoga oca Franju.

Homiliju svete mise je pak predvodio fra Mario Knezović, župnik na Kočerinu. „Asiški siromašak“ kako ga je nazvao fra Mario je onaj kojemu su zlatomisnici s današnje proslave služili 50 godina. „Bili ste i boj, trku još niste završili jer ćete i dalje činiti što vam Božja milost dopusti, ali ste vjeru sačuvali, sačuvali svoj poziv, ustrajni i uzoprni ostadoste do današnjeg dana, a u Boga vjerujemo tako će biti i do prijelaza ovog svijeta“, kazao je fra Mario. Istaknuo je da često više obilježavamo početke, mlade mise, ali danas slavimo cilj. „Mi danas slavimo jedan cilj, gdje gospodon zlatnu medalju udijeljuje današnjim misnicima“, kazao je fra Mario.

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 1

U nastavku je propovijedi fra Mario je govorio o svećenicima i svećenstvu. „Na čašćenje svećenika naglasak je stavio i sveti Franjo. On kaže da bi se poklonio svećeniku jer nosi sveto otajstvo“, kazao je fra Mario naglasivši da je sv. Franjo u dubokoj poniznosti služio čovjeku u kojemu je vidio Božje stvorenje. „Zato mi moramo razumjeti da je uloga svećenika biti prorok i biti pastir. Svećenik je namjesnik i zamjenik Isusa Krista na oltaru. Zato je važno biti prorok, poput Mojsija voditi narod kroz pustinju, pustinju koja je odlika srca i uma. Zato je nekada teško svećeniku i pastiru, bilo je teško i svetom Franji i njegovoj braći koje su već počeli ubijati u Maroku jer su nosili Boga, vatru Božju. Grade se zlatna telad u svakom naraštaju. Svaki naraštaj kao da iznova polaže tu školu u kojoj joj uvijek netko mora kazati da je zlatno tele idopoklonstvo, poganstvo, život bez Boga. Što je uloga proroka i svećenika? Rušiti zlatnu telad, rušiti ono što se našem vremenu i našoj civilizaciji nastoji nametnuti, a tako je izopačeno.

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 4

Tvrde je šije naš narod. Zato mnogi žele svećinka svesti na ovcu, a ne na pastira i govore nam „tko te više sluša“. No, mi se ne smjemo umoriti. Pastir će uvijek imati stado, ako je na Krista nakalemljen“, istaknuo je fra Mario. Dodao je da je sveti Pavao napisao i zaključio „da će doći vrijeme kada će ljudi nagomilavati proroke i učitelje prema svom nahođenju i ukusu. Odvraćat će svoj život od istine i priklanjat se bajkama. Ali dodaje i da ne odustajemo i malaksamo, postojanoću i dalje budi ustrajan. Danas se nameću proroci sa svih strana, žele da svećenik i biskup govore ono što će biti lagodno ljudskim ušima, da zažmirimo nad onim što je grijeh i zlo, da istini damo neko drugo mjesto, a da laž ustoličimo kao principe i vrednote. Danas se takve proroke žele nagomilavati, koji će biti po volji ovog svijeta. Zato je u knjizi kardinala Saraha lijepo napisano da je problem današnjeg čovjeka biti društveno korektan, ne zamjeriti se sustavu i u tom kontekstu zanemariti izvorno Evanđelje, a Krista staviti kao suvenir života. Ne možemo se dodvarati svijetu, zbog sitnih interesa. Zadatak Isusova svećenika je istinu navjestiti, ma koliko god ona teška, ma koliko god mu vrata bilo zatvoreno. Zato je odgovornost svećenika jako velika na svećeniku. Svećenik će odgovarati samo ako nije ispunio ono što je prorok Ezekiel kazao u Starom zavjetu: A ti svećeniče, živiš među griješnicima, ako ih nisi upozorio, ako ih nisi odvraćao od njihovog zlog i izopačenog uma, od tebe ću tražiti njihovu dušu. To je Božja riječ“, kazao je fra Mario.

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 7

Župnik na Gracu fra Petar Drmić je na kraju istaknuo da je večer prije na Obredu preminuća sv. Franje svojim framašima kazao sljedeće: „Dobro upamtite svjetlo koje vas je obasjavalo na ovom obredu, ali prije svega ne zaboravite biti vi svjetlo koje svijetli u ovom svijetu. Na to smo pozvani svi kako mi iz franjevačkih redova, tako i svi vjernici jer ste svi dio franjevačkog života“, istaknuo je fra Petar.

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 2

Zlatomisnicima je zahvalio na svemu učinjenom tijekom svećeničkog života i poželio im da ustraju na svom putu. Čestitku je zlatomisnicima uputio fra Bojan Rizvan u ime zadarske provincije kojoj fra Veselko Grubišić pripada.

Fra Veselko Grubišić je na kraju misnog slavlja kazao da 50 godina nije malo. „Kroz 50 godina izgovarati misu – ovo je tijelo moje, ovo je krv moja, u ispovijedaonici govoriti ja te odriješujem, doista nije bilo lako Ali na svemu ipak zahvaljujem Bogu, jer vjerujem da je on taj koji me pozvao, pratio tijekom svih ovih godina, pogotovo po zagovoru Blažene Djevice Marije koja mi je uvijek bila u pomoći. Hvala svima znanima i neznanima koji su me pratili, posebno majci koja je molila da netko iz obitelji i djece bude svećenik, jer tada je u nas bilo čak 19 svećenika. Sigurno su i njezine molitve pomogle. Danas joj je i godišnjica preminuća. Zahvaljujem se svima, jer osim što sam bio svećenik ja sam i čovjek, pa ovdje molim sve za oprost koje sam ikada povrijedio“, kazao je fra Veselko.

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 6

Također, župa Posuški Gradac je nakon svete mise organizirala i humanitarnu akciju na kojoj su se prikupljala sredstva za pomoć Majčinom selu u Međugorju.

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 8

sv franjo i zlatna misa fra veselka grubisica 5

Svečano misno slavlje u 11 sati s Posuškog Graca prenosila je i radijska postaja Radio Posušje.

(Tekst Radio Posušje, forografije Frama Posuški Gradac)