Početna
Župa
O župi
Osnovni podaci
Povijest
Crkve
Župnici
Novosti
Duhovna misao
Župne zajednice
Crkveni zbor
Dječji zbor "TAU"
Frama
Servisne informacije
Obavijesti
Foto galerija
Kalendar
Statistika
Kontakt
Proslave i blagdani
Sveta Pričest
Krizma
Blagoslov polja
Misa na Biskup. grobu
Proslava sv. Franje
Statistika župljana
Statistika 2010.
Statistika 2009.
Statistika 2008.
Statistika 2007.
Statistika 2006.
Statistika 2004.
Statistika 2003.
 
Tražilica
 
 
Sve
Označeno


 
 
 

 
 

Pregled događanja u župi u 2003 godini

Jedan i svakako najvažniji događaj koji se dogodio u župi Posuški Gradac u 2003. jest ponovno ujedinjenje župe nakon punih jedanaest godina. Sukob u župi izbio je nakon gradnje crkve u selu Broćanac .Odlukom biskupa Ratka Perića, dio sela Broćanac vraćen je pod upravu župe. Ujedinjenje župe prošlo je, Hvala Bogu, bez ikakvih problema te su oba dijela Broćanca prezadovoljni.
Nedjeljom i blagdanima u župnoj crkvi u Gracu služe se svete Mise u 8 i 11 sati, u Broćancu u obje crkve u 9:30 gdje svetu Misu služe fratri iz Posušja. U crkvi u Cerovim Docima služi se sveta Misa jedanput mjesečno i to svake prve nedjelje u mjesecu.
Od ostalih događaja u župi svakako valja istaknuti probu pjevanja u sve tri crkve u župi svake subote. Pjevanje vodi Ivana Pišković iz Posušja. Također održava se i tečaj gitare u četiri skupine kojeg vodi Andrijana Crnogorac.
Početkom veljače ove godine planira se pokretanje FRAM-e (Franjevačke mladeži) u Gracu i Broćancu. Isto tako planiran je i nastavak radova na uređenju crkve i okoliša u obje crkve u Broćancu na proljeće.

Obilježena svetkovina Svih svetih i Dušni dan


U cijeloj župi na svim grobljima, župljani i svi oni koji žive van nje, obilježili su dan sjećanja na sve one koji su usnuli u Gospodinu. Ovim se danom na poseban način naglašava istina vjere da, uz proslavljenu i hodočasničku Crkvu, ima i ona čistilišna u kojoj se neumrla ljudska duša priprema za sjedinjenje s Vječnim i Svetim. Danas trebamo na poseban način učvrstiti nadu da će nas Gospodin uskrisiti zajedno s braćom i sestrama koji već preminuše u nadi spasenja. Živimo i mi svetim životom da potrčimo u susret Gospodinu kada dođe.

Novi izgled crkve u Broćancu

Klik na veću fotografiju
Ovo ljeto sa župljanima sela Broćanac, župa Posuški Gradac, pobrinuli smo se da nam crkva u Broćancu bude još ljepša, uredivši cijelo dvorište ispred crkve, koje je zaista bilo potrebno uljepšati.
Na 2000 m2 napravili smo parkiralište za 60 automobila, postavili 500 m2 asfalta, uredili pješačke staze - 200 m2 štokovanim kamenom - mozaik, te napravili zelenu površinu - 500 m2. U cijelo dvorište posadili smo, uz već postojeća stabla, još 36 velikih stabala (dvanaest različitih vrsta), te ukrasno cvijeće, i u cijelu površinu postavljen je sustav navodnjavanja , a za sve sadnice postavljeno je zalijevanje .
Sada, nakon završenih radova, sama crkva dobila je drugačiji, ljepši i bogatiji izgled, a i vjernici lakši i ljepši pristup samoj crkvi, te se sada može doći uvijek i zadržati moleći i razmatrajući u lijepom okolišu.

Premještaj župnika

U Nedjelju 21.rujna 2003 godine , uz nedjeljnu pučku misu izvršena je službena zamjena župnika između dosadašnjeg fra Marka Jukića i novog župnika fra Mladena Vukšića. Službena zamjena župnika obavljena je uz prisutnost Dekana ujedno župnika župe Posušje fra Marinka Leke koji je nazočio u ime mjesnog Biskupa. Novi župnik Mladen Vukšić rodom je otoka kod Vitine, posljednja svećenička dužnost, župnik u župi Slano kod Dubrovnika. Dosadašnji župnik fra Marko Jukić odlazi u novu župu Roško Polje općina Tomislavgrad na dužnost kapelana. Ovu dužnost fra Marko je dobio na osobni zahtjev isključivo iz zdravstvenih razloga. Njegov rad u župi Posuški Gradac obilježen je kako na duhovnom tako i na materijalnom planu. Posebno njegov boravak i rad u ovoj župi biti će zapamćen kroz dvije izdane knjige vezane za župu te pokretanje vlastite Internet stranice župe Posuški Gradac. Prije odlaska župnik fra Marko zahvalio je svim župljanima na suradnji, zatražio oprost ako je nekoga uvrijedio, a zahvalu za njegova dobra dijela župljani su pokazali kroz jedan dugi pljesak, a neka mu Bog plati za sva dobra djela , puno sreće i zdravlja u novoj sredini zaželjeli su župljani, kako reče jedna učenica u oproštajnom pismu u ime župljana.

Kotorski biskup Ilija Janjić posjetio župu Posuški Gradac

U nedjelju 27.srpnja 2003 godine župu Posuški Gradac posjetio je Kotorski biskup Ilija Janjić. Ovo je pored biskupa Marina Barišića koji je predvodio svečanost misnog slavlja povodom stote obljetnice župe, te biskupa Ratka Perića koji je boravio u župi za svečanost svete krizme, treća posjeta biskupa našoj župi za nepunu godinu dana. Svečanosti pučke mise u 11 sati koju je predvodio biskup Janjić nazočilo je više stotina vjernika iz župe. Za vrijeme svete mise biskup je naglasio da život bez Boga nema pravu smisao, te je pozvao župljane da ukoliko ih put nanese ili planiraju putovanja u Boku Kotorsku, navrate u Biskupiju. Isto tako pozvao je organizatore školskih ekskurzija da umjesto stranih zemalja odaberu Boku Kotorsku. Biskup Janjić inače provodi kraći godišnji odmor kod jedne obitelji u Broćancu.

Župa Posuški Gradac hodočastila u Banja Luku povodom drugog pastoralnog posjeta pape Ivana Pavla II. BiH

Klik na veću fotografiju U organizaciju Župnog ureda župe Posuški Gradac skupina hodočasnika, autobusom i jedan dio osobnim automobilima hodočastio je u Banja Luku 22.06.2003 na drugi pastoralni posjet pape Ivana Pavla II našoj zemlji. Hodočasnici će ovo euharistijsko slavlje posebno pamtiti jer su osobno bili svjedoci proglašenja blaženim katoličkog laika, Hrvata Ivana Merza.
Putovanje u Banja luku predvodila je časna sestra Antonija Grubišić, rođena u ovoj župi, trenutno živi i radi u Kanadi. Putovanje, svečano euharistijsko slavlje, te sretan povratak u župu protekao je potpuno u hodočasničkom duhu, zajednička molitva, pjesma i šala uistinu će ostati ne zaboravan doživljaj. Skupinu hodočasnika činile su sve generacije i uzrasti, a najmlađi hodočasnik bio je mali sin Jerke Sabljo iz Broćanca koji ima samo četiri godine. Ovakvu sreću bliskog susreta sa Svetim Ocem u Banja Luci, koja je bila samo san, potvrđuje poznata povijesna izreka "što je čovjeku nemoguće, Bogu je moguće".

Župnik fra Marko Jukić predstavio dvije knjige

Na uočnicu sv. Franje 03.10.2002 župnik je na kraju mise predstavio dvije knjige koje je izdao za proslavu 100. obljetnice župne crkve i to: prva knjiga Župa Posuški Gradac i druga Sv. Franjo danas. Knjige se mogu nabaviti u župnom uredu i knjižari Naša Ognjišta.

Blagoslov kipa sv. Ante u crkvi Kraljice Mira u Broćancu

Dana 13.06.2002 bilo je posebno svečano u crvi Kraljice Mira u Broćancu, jer smo za tu prigodu posebno proslavili svetkovinu sv. Ante. Pribavili smo novi kip, iz tirolske škole, sa sjevera Italije, ručni rad u drvetu. Dar je obitelji Ljube i marine Bašić.Tom smo prigodom podijelili moć sv. Ante svim nazočnim u crkvi njih oko 800.
 

Untitled Document
  Župne obavijesti  
 
Vitraje u crkvi sv. Franje Asiškog
 
                                          Copyright 2003 © Župa Posuški Gradac